Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 13:06 - Световният океан в шокиращо състояние
Автор: vasilev43 Категория: Технологии   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
2




                          

                       СВЕТОВНИЯТ ОКЕАН В ШОКИРАЩО СЪСТОЯНИЕ !

 

        Прекален риболов, замърсяване, прекалена употреба на изкуствени торове, окисляване чрез емисиите на въглероден диоксид – заплашват видово и количествено морските животни с изчезване. Ако сегашните тенденции продължат със същите темпове масовото измиране заради човешката дейност е неизбежно!

        Водещите специалисти, събрали се в Оксфорд са единодушни, което изразяват в доклад от името на Международната програма за състоянието на моретата /IPSO/.

        27 учени, представляващи 18 организации от 8 държави, представят 4 специални проучвания. Тяхното предупреждение в общия доклад е категорично – създадени са условия сходни с всяко от предишните масови измирания на видове в историята на Земята.

        „Откритията ни са шокиращи. Докато обсъждахме кумулативния ефект/ефект, който нараства, натрупва се и се усилва взривоподобно/ от това, което хората правят с океаните, последиците се очертаваха все по-лоши и по-лоши, отколкото всеки от нас е допускал досега. Ситуацията е много тревожна и изисква решителни действия на всяко равнище. Очакват ни последици, които ще се случат още при следващото поколение и които ще повлияят на децата ни и поколенията след тях”, са думите на Алекс Роджърс, научен директор на IPSO.

          Изливането на торове в моретата, с които се подхранва почвата, създава огромни мъртви зони с тотално или почти пълно отсъствие на кислород, а в такава среда рибите и другите морски животни не могат да оцелеят.

          Прекаленият риболов е унищожил над 90% от някои видове риба. През 1998 г. рекордно високи температури са умъртвили около 16% от кораловите рифове по света и е възможно увеличения риск за коралите да е първата стъпка към глобално изчезване на морски видове.

           „Водещите специалисти на света са изненадани от темпото и мащабите на промените, които се наблюдават. Предизвикателствата към бъдещето на океаните са огромни, но за разлика от предишните поколения ние знаем какво трябва да се направи”, коментира Дан Лафоли от Международния съюз за защита на природата.






Тагове:   море,   океан,   човек,   замърсяване,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vasilev43
Категория: Технологии
Прочетен: 650262
Постинги: 30
Коментари: 78
Гласове: 64
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930